Változások a koleszterin és a sófogyasztás háza táján
Az Amerikai Egyesült Államokban működő Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottságának új jelentése szerint változások történtek a koleszterin-, a kávé- és a sófogyasztással kapcsolatos útmutatókban.A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága (Dietary Guidelines Advisory Committee, DGAC) 2015. február végén jelentette meg 570 oldalas jelentését, amely az USA kormánya számára foglalja össze az egészséges táplálkozással és a betegségek megelőzésével kapcsolatos legújabb ajánlásokat. Alapvető, stabil ajánlások mellett néhány változás is történt.
Az ajánlások között olvashatók olyanok, amelyek nem változtak az elmúlt évtizedekben, így például: a zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek, a csonthéjasok fogyasztását hangsúlyozó tanácsok, illetve azok az ajánlások, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy fontos a vöröshúsok és a feldolgozott hústermékek, valamint a hozzáadott cukor és a finomított lisztek fogyasztásának csökkentése. Azonban az ajánlások néhány újdonsággal is szolgálnak. Így például zöld utat adnak a mérsékelt mennyiségű kávé fogyasztásának, és nem akarják befolyásolni, hogy az amerikaiak mennyi koleszterint fogyasztanak.
Az orvosokból és táplálkozástudományi szakemberekből álló tanácsadó bizottsághosszú távú problémákkal is foglalkozik, így a jelentésben idén először szóba kerülnek az élelmiszerellátás fenntarthatóságával kapcsolatos kérdések is, valamint az egészséges táplálkozási szokások fenntarthatósága és a modern fogyasztási szokások – például a kávéivás - egészségi állapotra gyakorolt hatása is. Mint megállapítják, közepes és erős bizonyítékok támasztják alá, hogy az egészséges táplálkozási szokások – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztek, hüvelyesek, csonthéjasok és alacsony kalóriatartalmú állati termékek fogyasztása - egyben kedvezőbb környezeti hatással is bírnak, így előállításuk során kevesebb az üvegházhatású gázok kibocsátása, és kisebb a termőföld-, víz- és energiaigény is.
A jelentést összeállító szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy az élelmiszerbiztonságot elősegítő életmód kialakítása érdekében a fogyasztókat képezni, tájékoztatni kell, és egyéni, valamint populációs szinten egyaránt ki kell alakítani az egészség kultúráját.
Meglepetések
Az élelmiszertermelés környezeti hatásainak figyelembe vételén túl a jelentés egyéb meglepetésekkel is szolgál, így a korábbi ajánlásoktól eltérően nem állít fel határértéket azzal kapcsolatban, hogy mennyi koleszterin fogyasztása egészséges.
A 2010-es irányelvekben a napi koleszterin-felvétel felső határát 300 mg-ban határozták meg, most azonban azt írják: „a koleszterin esetén nem veszélyes a túlzott fogyasztás, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy nincs kapcsolat a szívbetegségek és táplálkozás során magunkhoz vett koleszterin között”. Az ajánlások a kávéivóknak is jó hírrel szolgálnak: a koffein ezentúl nem minősül kártékonynak. A bizottság szerint napi 3-5 csésze kávé – 400 mg koffein - az egészséges étkezés része lehet, és a bizonyítékok szerint a kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-ér rendszeri betegségek kockázatát. Azonban továbbra sem ajánlott cukrot, zsíros tejet vagy tejszínt tenni a kávéba.
A sófogyasztással kapcsolatos ajánlásokban is történt változás: a bizottság már nem javasolja, hogy a napi sófogyasztást mindenképpen csökkentsük 1500 mg-ra - még a magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben szenvedők számára sem szükséges elérni ezt a határt.
Megállapítják, hogy az amerikaiak még mindig túl sok sót fogyasztanak – átlagosan 3500 mg/nap mennyiséget -, és azt javasolják, hogy ezt a mennyiséget csökkentsük legalább 1000 mg-mal (jó esetben 2300 mg-ra). A bizottság továbbá azt is javasolja, hogy a napi energia-felvételnek nem több, mint 10%-a származzon csak telített zsírokból, és ugyancsak nem több, mint 10%-a hozzáadott cukorból. Ez utóbbi mennyiség 12 teáskanálnyi cukrot jelent, míg az átlag amerikai naponta 22-30 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyaszt, főleg gyümölcslevek és üdítő-, valamint energiaitalok révén. A cukorfogyasztás csökkentése érdekében olyan stratégiákat kell kidolgozni, amelyek arra bátorítják a lakosságot, és főleg a gyermekeket és a serdülőket, hogy vizet igyanak, ha szomjasak, hangsúlyozzák a szakértők.
Forrás: