A cukorbetegség szűrése

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői nagyrészt jól felismerhetőek, ilyen esetekben szükséges a gyakran tünetmentes betegség szűrése. Időben történő felismerés esetén az anyagcsere könnyebben normalizálható, és a szövődmények kialakulása megelőzhető vagy késleltethető.

Szerző: Dr. Palik Éva | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-08-05

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása lassú, a betegség akár évekig tünetmentes lehet. Gyakori, hogy a diabétesz csak már a szövődmények kapcsán derül ki, egy szívinfarktus, vagy látásromlás kacsán derül csak ki. Jó lenne, ha a betegséget még azelőtt fel tudnánk ismerni, hogy a súlyos, nem visszafordítható szövődmények kialakulnának.

Egy szűrővizsgálat lehet népesség szintű, azaz mindenkin elvégzik, de ez sok esetben nagyon költséges, és nehezen kivitelezhető. Ezért célszerű a szűrővizsgálatokat azokon elvégezni, akiknél a betegség kialakulásának kockázata magas. A 2-es típusú cukorbetegség esetén azok a tényezők, amelyek a betegség kialakulásának magas kockázatát jelzik, könnyen felismerhetőek.

Kiket érdemes szűrni?

  • a 45 év felettieket
  • azokat, akiknek a családjában, az első fokú hozzátartozók között cukorbeteg személyek találhatók
  • akiknek a testtömegindexe (BMI) 27 kg/m2 fölötti, különösen ha az elhízás hasi típusú
  • akiknek magas vérnyomás betegsége van (a vérnyomás kezelés nélkül ≥140/90 Hgmm, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendszeres szedése szükséges),
  • azokat a nőket, akik 4000 g-nál nagyobb gyermeket szültek
  • azokat, akik annak idején kis súllyal (<2500 gramm) születtek,
  • akiknél korábban terhességi cukorbetegség fordult elő
  • akiknél korábban cukorbetegséget megelőző állapotot  (IFG, IGT) kórisméztek

A kockázat felmérésére hazánkban a FINDRISC kérdőív elfogadott, amely a fentieken kívül a haskörfogatot, valamint a táplálkozást és a testmozgást is figyelembe veszi.

Amennyiben kitölti állapotfelmérő kérdőívünket, felmérheti, hogy Önnek mekkora a kockázata a diabétesz kialakulására.

A 2-es típusú cukorbetegség egészen a közelmúltig a felnőttkor betegsége volt, de ahogy a gyerekek körében is terjed az elhízás és a mozgásszegény életmód, úgy tolódott a betegség kialakulása is egyre fiatalabb életkorra. 12 éves kor alatt még mindig extrém ritka, de 12 éves kor felett már érdemes odafigyelni a túlsúlyos gyerekekre.

Ha egy elhízott gyermeknél (a BMI az életkori percentilis 85%-a feletti) még legalább két kockázati tényező is fennáll az alábbiak közül, akkor érdemes szűrővizsgálatot végezni:

  • első- és másodfokú rokonok között 2-es típusú cukorbetegség fordul elő,
  • acanthosis nigricans fordul elő (ez a bőr sötétebb színűvé és vastagabbá válása, amely a hajlatokban – pl. hónalj – jelentkezik, és rendszerint az inzulinérzékenység csökkenésével jár együtt),
  • magas vérnyomás,
  • kóros vérzsírértékek,
  • policisztás ovárium,
  • az édesanyánál terhességi cukorbetegség alakult ki, miközben a gyermekkel várandós volt.

Hogyan történik a szűrés?

A cukorbetegség szűrésének módja a vércukorterhelés. Mivel a betegség korai szakaszában az éhgyomri vércukorérték még a normál tartományban lehet, ezért az éhgyomri mérés nem elegendő a cukorbetegség igazolására vagy kizárására. A vércukorterhelés során először egy éhgyomri vérvétel történik (előtte legalább 8 órán át ne együnk, vizet szabad fogyasztani), majd meg kell inni 75 g vízben feloldott szőlőcukrot. Ez nem finom, de egyszer ki lehet bírni. A következő vérvétel 2 óra múlva történik, közben továbbra sem szabad enni, legfeljebb vizet inni (ha nem vagyunk kiszáradva, az a vérvétel sikerességét segíti elő).

Forrás: 123rf.com

Ha az éhgyomri érték 6 mmol/l alatti, akkor van a normál tartományban, 6-7 mmol/l között károsodott éhomi vércukorról (IFG), 7 mmol/l felell cukorbetegségről beszélünk.

Ha a 120 perces érték 7,8 mmol/l alatti, akkor van a normál tartományban, a 7,8-11,1 mmol/l közötti érték csökkent glukóz toleranciát (IGT), míg a 11,1 mmol/l feletti érték cukorbetegséget jelent.

A HbA1c-t, ami a vörösvérsejtek hemoglobinjához (az oxigént szállító fehérjéhez) kötött glukóz mennyiségét, illetve a glukózzal kapcsolódó hemoglobin arányát méri, és így a vizsgálatot megelőző 6-8 hét vércukorszintjére lehet belőle következtetni, eddig szűrésre nem javasolták. Az Egyesült Államokban már belekerült az ajánlásba, és várható, hogy szélesebb körben is elterjed. Előnye a vércukorterheléssel szemben, hogy elég csak egy vérvétel, nem kell 2 órát várni, viszont utána szükség lehet vércukorterhelésre is, a pontos kórismézéshez. 6,5% feletti HbA1c értéknél cukorbetegség fennállása nagyon valószínű.

Ha a laborvizsgálat nem igazol cukorbetegséget, akkor tünetmentes személynél legalább 3 évente (nagyobb kockázat esetén gyakrabban) érdemes megismételni a szűrést.

Amennyiben többet szeretne megtudni kockázatairól és a megelőzésről, érdemes kitöltenie kérdőívünket.

Irodalom:

Nemzeti Diabetesprogram 2011. Diabetologia Hungarica, XIX. évf., 3. szupplementum.

A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása felnőttkorban. Magyar Diabetes Társaság Szakmai Irányelve, 2011.

American Diabetes Association: Standards of Medical Care in Diabetes—2011 Diabetes Care, 34:S11-S61, January 2011.

WHO: Screening for type 2 diabetes - 2003.