A boldogság tudománya

Ha boldogságot élünk át az öröm, a megelégedettség mellett az az érzés keríthet hatalmába, hogy az élet jó, értelmes és érdemes élni. A pozitív pszichológia tudományos eszközökkel arra keresi a választ, hogy a hétköznapi életet hogyan lehet teljesebben, boldogabban élni.

Szerző: Dr. Salavecz Gyöngyvér | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta | Publikálás dátuma: 2015-09-10

A pozitív pszichológia megközelítése szerint a lelki egészség nem csupán a tünetek, a szenvedés hiányát jelenti, hanem arra ösztönöz minket, hogy felismerjük az erősségeinket, erényeinket és a fejlődésre helyezi a hangsúlyt.

A boldogsághoz vezető utak

Martin Seligman a pozitív pszichológia úttörője a boldogsághoz vezető út három formáját különbözteti meg:

Az első út a kellemes élet

Ez az, amit a legtöbb ember azonosít a boldogsággal. Ilyenkor intenzív, pozitív érzelmeket élünk át, sokat nevetünk, jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt kiválthatja akár egy jó film, finom vacsora, de leginkább a társas kapcsolatokban élhetjük meg ezeket a pozitív érzéseket.

A második út a boldogsághoz az elkötelezett élet

Ez azt jelenti, hogy olyan tevékenységeket végzünk napjaink során, amelyekbe teljesen bevonódunk, tökéletes részt veszünk bennük. Hasonló ez az élmény a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow vagy áramlatélményhez. Nagyjából bármilyen aktív tevékenység közepette megélhető: a futástól a táncon át, de akár a munkánkban is átélhetjük az áramlatélményt.

Fotó: shutterstock.com

A harmadik út a jelentésteli élet

Ilyenkor az ember azt érzi, hogy van értelme az életének, a mindennapjainak van jelentésteli célja. Amiben jók vagyunk, azt egy nemes, saját érdekeinket meghaladó cél érdekében képesek vagyunk hasznosítani.

Seligman szerint az a teljes élet, amiben mindhárom összetevő megjelenik valamilyen szinten. Ezzel szemben létezik az üres élet, amikor egyik típusú boldogság sem jelenik meg az ember életében: ezek a személyek a leghajlamosabbak a depresszióra, szorongásra és más mentális problémákra.


Hogyan növelheted boldogságszinted?

Keresd az áramlatélményeket!

Áramlatélmény során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Az áramlatélményt úgy is le szokták írni, mint egy egyszerű mély koncentrációt, amikor csak az adott feladatra koncentrálsz. Ezt az élményt megtalálhatod munkánkban, hobbidban, családi életedben is.

Élj a jelenben!

Tudatos jelenlét megélésekor nem a múlton agyalsz, vagy a jövőt tervezgeted, hanem a jelen pillanatban vagy. Sokunkat fenyeget a figyelemzavar, mivel egyszerre több dolgot csinálunk, ami csökkenti a teljesítményt és a stressz szintet is növeli. Ha tudatosan megéled az adott  pillanatot, a hangulatod is pozitívabb lesz.

Tűzz ki célokat és tarts ki mellettük!

A lelki élet szempontjából inkább a cél felé való törekvés, nem is a cél elérése számít. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő célok felé haladunk, mert inkább mások, a családunk, a kultúránk elvárásait követjük. Fontos, hogy megtaláld, milyen célok tesznek tartósan boldoggá és ezek mellett köteleződj el!

Légy hálás!

Ha hálát érzünk, odafigyelünk a jelenre és értékeljük az életünket azért, amiért olyan, amilyen ma. Rengeteg érv szól amellett, miért is jó hálásnak lenni, de a legütősebb, hogy a hála összeegyeztethetetlen a negatív érzésekkel, az irigységgel, az aggodalmaskodással. A hálánk sokféleképpen megnyilvánulhat: elismeréssel, köszönetmondással, rácsodálkozunk és értékeljük a jelenpillanatot.


De növelheti a boldogságszintedet a természetközeliség, mások társaságának keresése, az optimizmus, illetve az aktív tevékenységek, a sport is.


Irodalom

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?, Ursus Libris, 2008.

Martin E.P. Seligman: Autentikus életöröm. A teljes élet titka. Laurus kiadó, 2008.