Tanulási tippek

Szeretnéd, hogy a tanulás több örömet okozzon? Hatékony tanulási technikák elsajátításával ez elérhető. A stresszcsökkentés, a koncentrációnövelés, a memóriajavítás mind hozzájárul az örömteli tanuláshoz, és nem is nehéz elsajátítani.

Szerző: Dr. Salavecz Gyöngyvér | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit | Publikálás dátuma: 2015-09-08

Örömteli tanulás

Biztosan megtapasztaltad már, hogy a tanulás is tud örömet okozni. Ilyenkor valószínűleg az úgynevezett áramlatélmény (flow) állapotában vagy, amikor teljesen elveszik az időérzéked, elmerülsz a tevékenységben. Ekkor csak a tanulásra koncentrálsz és nem térítenek el a gondolataid. Ha az áramlat örömteli állapotát a tanulás közben minél többször szeretnéd megtapasztalni, a kihívásoknak összhangban kell lenni a képességeiddel. Már csak ezért is érdemes néhány tanulási technikát elsajátítanod.

Ellazulás, stresszcsökkentés

Ha képességeink nem elegendők a feladat teljesítéséhez, feszültté, stresszessé válhatunk. Ugyanez igaz a tanulásnál is. Ha a stressz túlzott mértékű, kevésbé vagyunk képesek a gondolkodásra, az információ-bevitelre, vagyis a tanulásra. Érdemes néhány stresszcsökkentő technikát alkalmaznod a hatékonyabb tanulás érdekében. A sportolás az egyik legegyszerűbb formája a stresszcsökkentésnek, de tanulhatsz ellazulási technikákat, relaxációs módszereket is, hogy csökkentsd a felesleges feszültséget. A két legismertebb módszer az autogén tréning és a progresszív relaxáció. Ezeket előbb gyakorolni kell néhány hétig, míg elérik végleges hatásukat.

Figyelem, koncentráció

Alapállapotban minden ember dekoncentrált, gondolataink csapongnak, egyik követi a másikat. A meditációs módszerek segíthetnek, hogy a figyelmet és ezáltal a memóriát is fejlesszük, ami a jobb tanulmányi teljesítményhez elengedhetetlen.

Két típusú meditációt különböztethetünk meg: a koncentrációs és a tudatos jelenlét (mindfulness) meditációt. A koncentrációs meditáció fejleszti azt a képességünket, hogy a figyelmet egy irányba tereljük, képesek legyünk fókuszálni. Ez persze mindenkinek hasznára válik, de kifejezetten ajánlott azoknak a tanulóknak, akik hiperaktivitás-figyelemzavarral (ADHD) küszködnek. A koncentráció fejlesztésére egyszerű gyakorlat a légzés számolása, amely a koncentráció fejlesztése mellett ellazuláshoz is vezethet. Számold 1-től 4-ig a belégzésed, majd egy kis szünet után a 1-5-ig a kilégzésed, így folytasd 2-3 percig. Minél gyakrabban végzed a gyakorlatot, annál mélyebb lesz a lazulás.

A tudatos jelenlét (mindfulness) technikája abban segít minket, hogy a jelen pillanatban tudjál maradni, miközben tudatosítod, hogy mi történik körülötted és benned. Például az osztályteremben ülve inkább a tudatos jelenlét technikája segíthet abban, hogy a tanított anyagra figyelj ahelyett, hogy egy dologra koncentrálj minden mást kizárva.


Hogyan fejleszd a memóriádat?

Ha valamit szeretnél megjegyezni, azt hozzá kell kötni ahhoz, amit már tudsz, máskülönben a tanulásra fordított idő elvész, mert az információk inkább csak átsuhannak a fejeden. Tíz százaléka marad meg annak, amit olvasol, 20 százaléka annak, amit hallasz, 30 százaléka annak, amit ábrák formájában látsz, 50 százaléka annak, amit hallasz és látsz egyidejűleg, 70 százaléka annak, amit másoknak elmagyarázol, és 90 százaléka marad meg annak, amit ténylegesen használsz. Vagyis annál többet jegyzel meg, minél több érzékszervi csatornát használsz.


Fotó: shutterstock.com

Gyakorlati tippek memóriafejlesztéshez:

Vizuális tanulási csatorna fejlesztése

Bemutatkozáskor a nevek megjegyzése sokszor problémát okozhat. A következő vizualizációs technikával könnyebben memorizálhatod a neveket. Képzeld el, hogy valaki bemutatkozik neked mint Kertész Eszter. Gondold át röviden, hogy ismersz-e valakit, aki ugyanazt a keresztnevet viseli! Ha igen, elképzelheted, amint ez az Eszter nevű ismerősöd éppen kertészkedik és az újdonsült ismerős hoz neki öntöző vizet. Ha következő alkalommal találkoztok, ebből a képből könnyen fel tudod idézni a Kertész Eszter nevet. A lényeg, hogy legyen egy tiszta képszerű elképzelésed a névről. Ezzel a technikával edzheted a képzeletedet, memóriádat és még a kreativitásod is fejlődhet.


A „helyek módszere” technika

Ennek lényege, hogy egy jól ismert helyhez hozzákapcsold a tanulandó anyag elemeit. Például idegen szavak tanulásánál képzeld el a szobád berendezését (de ez lehet akár az íróasztalod, a nappali, stb.) minél részletesebben! Sorban haladva valamilyen irány szerint a képzeletbeli térképeden haladj és az egyes elemekhez kösd a megtanulandó szavakat! Felidézéskor idézd vissza ezt a helyet!


Irodalom:

Christian Grüning: Az eredményes tanulás titka. Hogyan javíthatjuk olvasási és tanulási képességeinket? Partvonal Könyvkiadó, Budapest, 2001.

Hassed, C., Chambers, R.: Mindful Learning. Reduce stress and improve brain performance for effective learning. Exisle Publishing, Australia, 2014.