Internetes zaklatás

Felzaklató tartalmú üzeneteket kapsz egy közösségi oldalon? Beleegyezésed nélkül privát információt terjesztenek rólad az interneten? Ezek mind az internetes zaklatás körébe tartoznak. De mégis mit tehetsz ellene?

Szerző: Dr. Salavecz Gyöngyvér | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit | Publikálás dátuma: 2015-09-07

Mit nevezünk internetes zaklatásnak?

Az internetes zaklatás (cyberbullying) kifejezés azokra az esetekre vonatkozik, amikor a zaklató elektronikus technológia felhasználásával megfélemlít, megaláz, lejárat másokat. Ide tartozik, amikor az elkövetők bántó üzeneteket küldenek, rágalmakat terjesztenek e-mailben, SMS-ben, chaten vagy a közösségi oldalakon. Honlapot, hamis közösségi oldalt készíthetnek, hogy nevetségessé tegyék a másikat. Privát képeket, videókat készíthetnek a hálószobában, fürdőszobában és ezeket terjesztik az interneten.


Miben tér el más típusú zaklatástól?

Míg az iskolai zaklatás véget ér az intézmény kapujánál, az internetes zaklatás igazán ott kezdődik, és sokkal nehezebb elkerülni.

A másik fontos tényező, hogy az elektronikus zaklatás a legtöbbször anonim, vagyis álnéven történik. Ez ugyanis lehetőséget ad azoknak is, akik egyébként soha nem bonyolódnának bele egy szemtől szembeni konfliktusba.

A harmadik fontos különbség, hogy az internetes zaklatás általában az online nyilvánosság előtt zajlik, amely egy sokkal nyíltabb és nagyobb közösség, így az áldozat még inkább megalázottnak érezheti magát.


Milyen hatása lehet az internetes zaklatásnak?

Az internetes zaklatás következménye lehet a depresszió, harag, lehangoltság, szomorúság. Csökkentheti az önbizalmat, a tanulmányi teljesítményt. Az áldozatok gyakran félnek iskolába menni. Előfordulhatnak öngyilkos gondolatok és a zaklatás legsúlyosabb következményeként maga az öngyilkosság is.

Fotó:shutterstock.com

Hogyan védekezz az internetes zaklatás ellen?

  1. Ne reagálj a zaklató üzenetekre! A zaklató valamilyen reakciót szeretne elérni nálad, ha ezt nem kapja meg, megunja és lehet, hogy tovább áll.
  2. Találj valakit, akiben megbízol és beszélhetsz neki a zaklatásról! Senkinek nincs joga arra, hogy kényelmetlen helyzetbe hozzon, elszomorítson, megfélemlítsen. Nem vagy egyedül, a barátaid, szüleid, tanáraid melletted állnak!
  3. Minden esetben ügyelj a személyes beállításokra bármilyen eszközt, applikációt, közösségi oldalt használsz! Ezeken az oldalakon be tudod állítani, hogy ki kerülhet veled kapcsolatba, milyen személyes információkat láthatnak rólad (például telefonszám, e-mail cím) és kivel mit osztasz meg. A zaklatót kizárhatod ismerőseid köréből, letilthatod, blokkolhatod az üzeneteit, és meghatározhatod, hogy mit lát rólad a közösségi oldalakon. Végső esetben törölheted a közösségi oldalad.
  4. Fontos, hogy tartsd meg a bizonyítékot a zaklatásról, készíts képernyőfotót (screenshot), ezt mentsd el és mutasd meg egy felnőttnek!
  5. Szánj arra időt, hogy jelentsd a zaklatást, fenyegetést!
  6. Szüleidnek mutasd meg, milyen honlapokat, applikációkat, játékokat használsz és oszd meg velük, miért tartod őket fantasztikusnak! Beszélj velük a problémákról, amelyek a követés, üzenetküldés, illetve megosztás esetén felmerülhetnek a közösségi oldalakon!
  7. Mielőtt kiteszel bármit az üzenőfaladra, végy egy mély levegőt és gondold át a lehetőségét, hogy vajon ki mindenki férhet ezekhez hozzá! Gondold át, mi az, amit igazán szeretnél megosztani másokkal!


Tehetsz valamit, ha tanúja vagy az internetes zaklatásnak?

Lehet, hogy legszívesebben úgy tennél, mintha nem is lettél volna ennek tanúja. Ha nem teszel semmit, azzal máris tettél valamit: passzívan támogattad a zaklató viselkedését. Gyakran az áldozat annyira tehetetlennek érzi magát és reménytelennek látja a helyzetet, hogy szüksége van valakire, aki segít neki. Ha tudsz a zaklatásról, avatkozz közbe akkor is, ha kellemetlenül érzed magad ettől! Mondd el egy felnőttnek, akiben bízol, aki közbe tud lépni és javítani a helyzeten!

Soha ne járulj hozzá közvetetten a zaklatáshoz azzal, hogy továbbítod a bántó üzeneteket, a sértő vicceken nevetsz és megosztod őket, vagy akár csak csöndben hagyod, hogy azok terjedjenek!


Irodalom:

Moreno, M.A. (2014). JAMA Pediatr. 2014;168(5):500. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.3343.

Hinduja, S. & Patchin, J. W.: Cyberbullying fact sheet: Identification, Prevention, and Response. Cyberbullying Research Center, 2014

http://www.cyberbullying.us/Cyberbullying-Identification-Prevention-Response.pdf

Nagy Tamás: Elektronikus zaklatás – Cyberbullying.

http://www.mipszi.hu/cikk/110104-elektronikus-zaklatas-cyberbullying Letöltve: 2015-07-20