A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
cardio edzés
A cardio edzés az ú.n. állóképességi tréningek gyűjtőneve. Alkalmas a szív-érrendszer működésének fejlesztésére, az oxigénfelvevő képesség fokozására. Az állóképességi sportokat (úszás, kocogás, futás, nordic walking, gyaloglás, sífutás, kerékpározás, stb.) foglalja magába.
cataracta (katarakta)
Szürkehályog. A szemlencse elhomályosodása az ezt alkotó fehérjék közötti keresztkötések miatt.
CNV
Copy Number Variation. Olyan genetikai variáció, amikor egyes DNS szakaszok az eredetitől eltérő számban fordulnak elő a genomban. Ez az eltérés lehet hiány, vagy többlet is.
combnyaktörés
A combcsont nyaki részének törése. A combnyak köti össze a combcsont fejét a testével, helyzetéből adódóan a legnagyobb terhelésnek van kitéve, így főleg idős korban kialakuló csontritkulás következtében törésre is a leghajlamosabb.
COPD
A krónikus obstruktív (elzáródásos, légzési nehezítettséggel járó) tüdőbetegség rövidítése.
CRP
C-reaktív protein (fehérje). Ez egy olyan fehérje, amelynek szintje a szervezetben gyulladásos folyamatok esetén megemelkedik. Heveny gyulladások (pl. tüdőgyulladás, vesemedencegyulladás, tályogképződés) szintje a normál 1 mg/l alatti értékről több 100-ra is nőhet. Mérsékelt, krónikus gyulladásos folyamatok esetén (pl. jelentős túlsúly mellett is) szintje kismértékben emelkedik meg (10-15 mg/l-ig). Ilyenkor a tartósan emelkedett szint fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelez, mert a háttérben álló immunfolyamatok az érfalakra is hatást gyakorolnak, és az érelmeszesedés kialakulásában szerepet játszanak.
cukorbetegség
A szénhidrát anyagcsere zavara, mely során a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökken, és így a sejtek nem képesek a szőlőcukor (glukóz) felvételére. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet, miközben a sejtek éheznek. A magas vércukorszint hosszútávon károsítja a szervezetet, mely szövődmények kialakulásához vezet.
csontritkulás
Idegen szóval osteoporosis. A csontok mikrostrukturájának változása, melyhez az ásványianyag mennyiségének csökkenése társul a csont összetételének megváltozása következtében. Oka az, hogy felborul a folyamatos csontépülés és csontfelszívódás egyensúlya. Ilyenkor csökken a csont teherbírása, törésre hajlamosabbá válik.