A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
társbetegség
Egy adott betegség mellett, azzal együtt fennálló betegség.
telítetlen zsír
A zsírok alkotórészei a zsírsavak, melyek alapvázát egymáshoz kapcsolódó szénatomok alkotják. Egy szénatomnak négy kapcsolódási helye van. Ha a szénláncban levő szénatom a fennmaradó két kötőhelyével hidrogénekhez kapcsolódik, akkor telítettnek (hidrogénnel telített) nevezzük. Ha két szénatom egymáshoz nem egy, hanem két kapcsolódási hellyel kapcsolódik, azt kettőskötésnek nevezzük. A telítetlen zsírokban egy vagy több helyen kettős kötés található. Ez alapján nevezzük őket egyszeresen, vagy többszörösen telítetlen zsíroknak.
telített zsír
A zsírok alkotórészei a zsírsavak, melyek alapvázát egymáshoz kapcsolódó szénatomok alkotják. Egy szénatomnak négy kapcsolódási helye van. Ha a szénláncban levő szénatom a fennmaradó két kötőhelyével hidrogénekhez kapcsolódik, akkor telítettnek (hidrogénnel telített) nevezzük. A telített zsírokban sehol sincs kettős kötés, minden szabad kötőhelyük hidrogénnel telített.
telomer
A kromoszómák végeinek genetikai információt nem hordozó védősapkája. Ha a kromoszómát egy felcsavart cipőfűzőhöz hasonlítjuk, akkor a teloméra a cipőfűző végén található műanyag vég, melynek a belsejét egy hosszan (több ezerszer) ismétlődő 6 betűs kódot tartalmazó DNS lánc alkotja, kívülről pedig egy fehérjeborítás védi.
telomeráz enzim
Egy olyan enzim, amely a teloméra felépítését végzi. Erre azért van szükség, mert sejtosztódáskor, a kromoszóma másolásának következtében, a teloméra végződésből mindig letörik egy kis darab. Ez a teloméra rövidülés az öregedési folyamat része.
templát
A DNS-szintézis során az a szál (vagyis minta), amelyről a másolás történik (vagyis a minta, ami alapján).
teratogén
Az embrióban vagy a magzatban fejlődési károsodást okozó (anyag vagy hatás).
testzsír
Testünk %-os zsírarányát mutató szám. Normális értéke hölgyek esetén 23 +- 5%, Férfiaknál 15 +- 5%
transzzsír
Hő, vagy kémiai hatás által módosult telítetlen zsírsav, amelyben az eredeti kettőskötés jellege megváltozik, és így már nem az eredeti tulajdonságokkal rendelkezik. A transzzsírok fokozzák az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, elősegíthetik szívritmuszavarok kialakulását, gyorsítják az Alzheimer-kór előrehaladását, és nőkben a fogamzóképességet is ronthatják.
TRAQ-D
(Trinidad Risk Assessment Questionnaire for Type 2 Diabetes Mellitus) A TRAQ-D egy, a diabetes valószínűségét mérő teszt, amelyet Trinidadban fejlesztettek ki. A kockázat számításához figyelembe veszi az életkort, a nemet, a BMI-t, a családban előforduló cukorbetegséget, a dohányzást, az etnikumot és a haskörfogatot.
triglicerid
Egy glicerin és három zsírsavmolekula összekapcsolódásából keletkező zsír. A vérzsírok egyik frakciója. Magas szintje fokozott szív-érrendszeri rizikót jelent.
triptofán
Aminosav. A szerotonin és a melatotin előanyaga.
trombocita
A véralvadásban résztvevő véralkotó, más néven vérlemezke.
trombózis
Vérrög képződése egy érben, rendszerint egy vénában. A képződött vérrög az áramlás útját elzárja, leszakadva továbbsodródhat és elakadhat máshol (rendszerint a tüdőartériákban), ezt embóliának nevezzük.
túlsúly
A tesmagasság, életkor és testösszetétel alapján várható normális testtömeg-tartományt meghaladó testsúly.
tumorsejt
Olyan testi sejt, mely kiszabadult a szervezet normális irányító funkciói alól, és ezért korlátlan osztódásra képes. Az ilyen sejtek genetikai irányítása megváltozott, és egyre kevésbé differenciált állapotba kerülnek, végül esetenként már azt sem lehet megmondani, hogy milyen szöveti sejt volt a kiinduló sejt.
tünet
A test, vagy valamely szerv, szervrendszer optimálistól eltérő működésre utaló jelenség/ek. Ezen jelenségek együttes jelenléte alapján lehet a betegségeket definiálni, diagnosztizálni.