A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
fehérje
A szervezet egyik alapvető építő eleme a zsírok és a szénhidrátok mellett. A fehérjék aminosavakvól épülnek fel. Fő szerepük a szervezet kötőszöveti vázrendszerének alkotása (szerkezeti fehérjék), egyes anyagok szállítása (transzportfehérjék) és az anyagcsere folyamatok biztosítása (enzimek), de az izomzat összehúzódását is fehérjék biztosítják, és a hormonok egy része is fehérje.
feltételes reflex
Olyan reflexfolyamat, ami korábbi tapasztalatot feltételez. Az egyedi élet folyamán alakul ki, és akkor jön létre, ha egy adott feltétlen reflexet kiváltó ingerrel azonos időben az idegi központot egy másik, olyan inger is éri, amely a feltétlen reflex szempontjából közömbös. Például kedvenc ételünknek már a látványától is elindul a nyálelválasztásunk.
feltétlen reflex
Olyan veleszületett reflex, mely egy adott inger hatására bármely korábbi tapasztalat nélkül létrejön, és mindig változatlan formában zajlik. Ez általában a gerincvelő szintjén történik. Pl.: ha megszúrjuk az ujjunkat, azt sokszor hamarabb elrántjuk, minthogy tudatosult volna bennünk.
fenotípus
Valamely élőlény alaktani és élettani sajátságainak összessége,az öröklött tulajdonságok és a környezet együttes hatására létrejött megjelenési alak.
finomított szénhidrát
Olyan szénhidrát tápanyag, melyből, könnyen és így gyorsan tud felszabadulni a cukor. Ezért elfogyasztását követően gyorsan emelkedik a vércukor szint.
fitoszterin
Növényi eredetű szterin. Csaknem valamennyi növényfélében fellelhető, izoprén vegyületcsoportba tartozó bioaktív hatóanyagok. A legfőbb forrásai a növényi magvak, növényi olajok, dió- és gabonafélék, hüvelyesek.
fiziológiai reakció
Élettani reakció. Olyan normális válaszreakció, mely élettani működéseinket változtatja meg.
flavonoid
A flavonoidok növényi színezékek, általában sárga, vörös vagy kék színért felelősek. Ide tartozik a citromban található citrin vagy a teában is fellelhető kvercetin. Ezek az anyagok módosíthatják a szervezet válaszreakcióit, ezért gyulladásgátló hatással rendelkezhetnek. In vitro antioxidáns hatásuk is van, de ez a hatás élő szervezetben nem bizonyított.
Framingham
Framingham egy amerikai város, amely lakosainak szív- és érrendszeri eseményeit kezdték el követni 1948-ban. A követéses vizsgálat eredményei alapozták meg ismereteinket a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről. A vizsgálat jelenleg a harmadik generáció követésénél tart, eredményein alapszik a Framingham rizikóbecslő táblázat, amely a szív- és érrendszeri események 10 éves kockázatát számolja az életkor, a nem, az össz- és a HDL koleszterin, a vérnyomás és a dohányzás alapján. 20-79 éves kor között alkalmazható.
funkciózavar
Olyan működészavar, mely során a sejt, szövet vagy szerv nem tudja ellátni normális működését.